Broeikas

In het vierde middelbaar ging je verlegen en nietsvermoedend mee op jouw allereerste SSW.

Vervolgens ging je in het vijfde middelbaar enthousiast terug mee, en inderdaad – bevestiging – het werd minstens even leuk als het jaar ervoor!

Ook in het zesde middelbaar was het vanzelfsprekend om terug mee te gaan. Een SSW hoort gewoon bij jouw schooljaar!

Maar wat daarna? Is Tabee er ook nog na het middelbaar? Of is alles gedaan?

NEEN!! Het kan verdergaan!

Want met een paar enthousiaste zesdejaars SSW’ers richten we elk jaar de ‘BROEIKAS’ op!

Wat is broeikas?

Een broeikas is een soort van 'serre', een plek om je warm te houden, op te warmen, op te laten groeien, ... tot begeleider van een samenscholingsweek of een ander initiatief van Tabee! Een soort 'monicursus' dus, met het verschil dat we inzoomen op het specifieke van het begeleiden van een leefgroep, het creëren van een animatiethema voor een week, het jeugdpastorale een plekje geven, ... Wanneer je in "onze broeikas" vertoeft, leer je leeftijdsgenoten en "afgestudeerde" begeleiders beter kennen in een ontspannen sfeer. De focus ligt voornamelijk op het verbinden en het vormen van een hechte groep. Het broeikasweekend is daarom gevuld met een afwisseling van inhoudelijke - en ontspannende momenten zoals spelletjes spelen, samen uitgaan, een uitstap maken, ...

Hoelang spendeer je in broeikas?

Dit ‘sudderen’ in de broeikas neemt een tweetal jaar in beslag. Tijdens deze twee jaren komen we vier keer een weekend (met één overnachting) samen. We werken methodieken uit, oefenen om een leefgroep in goede banen te leiden, babbelen met elkaar over het samenscholingsweekgebeuren… Omdat je twee jaar ‘broeikasser’ bent, zit je ook steeds samen met broeikassers van een jaartje ouder. Sommige van hen hebben al eens een samenscholingsweek begeleid dus je kan van hen nog veel leren! En na die twee jaar (of soms ook al tijdens) is het tijd om eens écht mee te begeleiden! Je kan dan jongeren een even fijne week bezorgen als jij ooit zelf had op SSW!

Wanneer je graag meer info wil over broeikas, kan je steeds een mailtje sturen naar jongerenwerkingtabee@gmail.be, of meer informatie vragen aan de begeleiders!