SSW

Wat is een ssw?

Zit je in het vierde, vijfde of zesde middelbaar, en zou je graag eens je schoolweek op een totaal andere manier beleven? Heb je zin om je leeftijdsgenoten uit andere Turnhoutse scholen wat beter te leren kennen? Dan is het zeker de moeite om te blijven lezen!

Wij van Jongerenwerking Tabee organiseren SamenScholingsWeken, ook wel SSW’s genoemd. Een SSW is een week doorheen het schooljaar, waarin je na school niet naar huis gaat, maar naar onze lokalen komt, in het hartje van Turnhout. Jongeren uit allerlei Turnhoutse scholen doen eraan mee. 

Hoe ziet een dag op SSW eruit?

Zondag
Begin van de week

Zondagnamiddag word je verwacht aan de lokalen van Akabe in de Tichelarijstraat. Dit wordt jouw nieuwe thuis voor een week!

7u - 8u25
Ochtend

's Morgens word je gewekt met een oppeppend liedje. Sommige ochtenden wacht er zelfs een leuke activiteit op je zodat je met een goed humeur aan jouw dag kan beginnen. Je frist je op, kleedt je aan, ontbijt, smeert je boterhammen om mee naar school te nemen, neemt je tussendoortjes mee en vertrekt naar school. 

8u25 - 17u
School

Je komt aan op school en volgt daar een normale schooldag.

17u - 17u15
Onthaal

Na school word je in een ontspannen en uitgelaten sfeer onthaald door ons begeleidersteam - meestal met een origineel, prettig gestoord spel. Je krijgt even de tijd om te bekomen van je dag en wat bij te kletsen.

17u15 - 18u15
Avondeten

De kookploeg zorgt ervoor dat je elke dag een stevige, lekkere maaltijd voorgeschoteld krijgt.

18u15 - 20u
Studeren

Er volgt 1 uur verplichte studie in stilte voor iedereen. Je hebt de mogelijkheid om elke dag minstens 1,5 uur voor school te werken, meer indien nodig.

20u - 20u30
Acht-Uur-Moment

Vervolgens komen we terug in de sfeer met een kort maar krachtig actief spel.

20u30 - 22u30
Leefgroepen

We beginnen daarna aan de leefgroepen. Leefgroepen zijn kleine groepen van 5 à 6 personen, waarmee je de hele week dagelijks twee uur samen doorbrengt. Samen met twee begeleiders leer je in deze groep elkaar en jezelf op een nieuwe en doortastende manier kennen, door inhoudelijke momenten af te wisselen met korte actieve spelletjes. In de leefgroep worden allerlei thema's aangehaald die jongeren bezighouden.

Extra bonus van de leefgroepen: Je krijgt af en toe een lekker leefgroepsnackje voorgeschoteld.

22u30 - 23u
Bedtijd

Na de leefgroep maken we ons klaar om in bed te kruipen, sluiten we in grote groep met een bezinnend moment de dag af, en gaan we moe maar voldaan slapen ... tot het ochtendliedje ons de volgende dag weer wekt!

Vrijdag / zaterdag
Einde van de week

Op vrijdag sluiten we af met een extra lange afsluitende leefgroep, om vervolgens onze dansbenen uit onze valies te halen en uitvoerig te benutten op de afsluitende fuif

Op zaterdag sluiten we de week rustig af om 12u, en maken we afspraken voor reünies en andere terugkomactiviteiten.

Praktische zaken

Waar, wanneer en voor wie?

De samenscholingsweken gaan door in jeugdbewegingslokalen in Turnhout.

Voor wie? Wanneer? Waar?
4de en 5de middelbaar
25 februari 2024 - 2 maart 2024
Akabelokalen Turnhout (Tichelarijstraat 110, 2300 Turnhout)
6de middelbaar
22 oktober 2023 - 28 oktober 2023
Akabelokalen Turnhout (Tichelarijstraat 110, 2300 Turnhout)

Kostprijs

Te betalen op BE75 7330 4783 2851 met als mededeling de naam van de deelnemer

Prijs Voor wie?
€ 90
Standaard tarief

Dit zijn de reële kosten om een SSW mogelijk te maken. Maaltijden, huur locatie en werkingskosten worden gedekt.
€ 40
Sociaal tarief

Voor gezinnen waarvoor de reële kost van €90 een drempel is om deel te nemen aan een SSW bestaat er de mogelijkheid om hun kind aan een verminderd tarief deel te laten nemen. Financiële bezorgdheden mogen namelijk geen hindernis zijn om deel te nemen aan een SSW.
€ 115
Sociale bijdrage

We bieden de optie om ook iets meer dan de reële kostprijs te betalen, als u dat wenst. Het extra geld dat we hiermee ophalen investeren we rechtstreeks opnieuw in het wegnemen van financiële drempels voor gezinnen die het moeilijker hebben (d.i. het sociaal tarief).

Begeleiding

De begeleiders van de samenscholingsweken zijn vrijwilligers die door onze werking worden opgeleid tot bekwame jongerenbegeleiders. De meeste begeleiders volgen/volgden studies in het sociaal of pedagogisch werk en/of volgden een cursus als animator of hoofdanimator. Velen zijn of waren ook actief als leider in een jeugdbeweging.

Voor zij die een jaartje dubbelen

Normaal gezien gaat een deelnemer mee met de samenscholingsweek van het schooljaar waarin hij/zij zit. Voor zij die een jaartje dubbelen staan we echter uitzonderingen toe. Neem hiervoor contact op met een van onze begeleiders (of mail naar jongerenwerkingtabee@gmail.com). Je mag wel maar één samenscholingsweek per schooljaar meedoen!

Privacy

Jongerenwerking Tabee hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens (en dat je privacy wordt gerespecteerd).
In het kort komt het erop neer dat we je gegevens enkel gebruiken om:  

  • je inschrijving voor onze activiteiten in orde te maken.
  • je op een correcte manier verzekeren tijdens onze activiteiten.
  • je te informeren over andere activiteiten (bijv. terugkomdag, picknick,…).

Je gegevens worden niet doorgegeven aan andere personen of diensten. Enkel voor onze verzekering sturen we geanonimiseerde gegevens door naar de verzekeraar.

Je gegevens worden bij ons veilig bewaard. We doen er alles aan om ze zo goed mogelijk te beschermen.

Tijdens onze activiteiten worden ook vaak foto’s genomen die later gepubliceerd worden op de website en sociale media (Facebook en Instagram). Daarvoor hebben we wel je toestemming nodig: door deel te nemen aan de activiteit bevestig je dat foto’s die van jou genomen worden tijdens één van de activiteiten van jongerenwerking Tabee mogen gepubliceerd worden.

Wil je nadien toch dat die ene foto of jouw gegevens verwijderd worden? Geen probleem! Laat het ons dan even weten via jongerenwerkingtabee@gmail.com.

Lees hier meer over ons privacybeleid.

Inschrijven

De inschrijvingen voor de SSW’s voor de periode van 2023 – 2024 staan voorlopig nog niet open. Daarom verzamelen we de contactgegevens van geïnteresseerde potentiële deelnemers zodat we contact met jou kunnen opnemen wanneer de inschrijvingen open gaan. 

Overtuigd? Klik hieronder op de knop en schrijf je als de bliksem in!